13 elemente care îți pot aduce succesul în artă

Astăzi am mai hoinărit pe Pinterest și am dat peste vechile referințe pe care le desenam în trecut. Pe lângă ele, mi-au sărit în ochi anumite desene, o mare parte dintre ele fiind digitale, dar și tradiționale care erau foarte frumoase.

Uitându-mă peste ele, m-am gândit să fac o analiză pentru a înțelege ce le face să fie atât de apreciate încât să îți dorești să desenezi sau să pictezi și tu la fel. Apoi m-am gândit să arunc un ochi și peste picturile vechi, din perioada Renascentistă de exemplu. Așa am ajuns la o listă cu elementele care par a fi respectate atât de către noii artiști cât și de cei vechi atunci când creează opere de artă.

Nu știu cât de corectă poate fi analiza mea, dar știu sigur că eu vreau să o pun în practică. Și sunt curioasă dacă va avea succes în viitor. Așadar, aceasta este lista care conține caracteristicile necesare pe care un desen sau o pictură trebuie să le aibă ca să obțină apreciere și, de ce nu, faimă:

Poziții dinamice

Un desen care al cărui subiect este prezentat într-o poziție dinamică te impresionează mai mult. Poate pentru că un astfel de desen sau pictură prezintă mai mult interes decât una statică.

Expresii faciale

Expresiile faciale sunt un alt element pe care l-am observat. Acestea îți captează atenția, iar pe lângă asta poate oferi o personalitate personajului tău. Aceste expresii sunt mai pronunțate în desenele create de artiștii zilelor noastre.

Detaliile

Acestea reprezintă un element de care fug în general. Nu îmi place să desenez sau să pictez în detaliu, dar uite că tocmai acestea atrag multe priviri și stârnesc interes. Detaliile nu ar trebui să se refere doar la acele elemente care par a fi desenate/pictate sub lupă.

O rochie pompoasă însoțită de bijuterii sau poate un fundal personalizat pot constitui ideea de detaliu. În acest fel le mai percep eu. O pictură cu multe detalii îți poate inspira profesionalism.

Lucruri neobișnuite

Sau elemente reprezentate la întâmplare. Nu de puține ori am observat anumite „gesturi” care nu par să aibă un sens neapărat, în operele de artă ale artiștilor. Astfel de creații artistice cred că pot stârni ceva interes. Cel puțin eu le percep ca fiind diferite.

Este o pictură cu o femeie care duce două găleți cu apă, iar pe cea din spate are mâna sprijinită. Nu am înțeles de ce a vrut artistul să picteze mâna respectivă în acest fel, dar mă intrigă gestul lui și mă face să privesc femeia din pictură cu mai mult drag, să îmi placă și mai mult, decât dacă ar fi ținut mâna pe lângă corp.

Înțelesuri

Aici mă refer la mesaje ascunse. Anumite elemente care atrag atenția, de multe ori le consider misterioase. Poate că nu este așa, dar am urmărit câteva videoclipuri în care se vorbea despre un mesaj ascuns într-o pictură.

Aceste elemente care pot conține mesaje, te determină să faci cercetări și să descoperi ce semnifică o pasăre galbenă spre exemplu – cum de altfel este una într-o pictură pe care o voi insera – sau o floare anume.

Curiozitatea pe care ne-o poate stârni o astfel de pictură trebuie hrănită. Așa ajungi să analizezi opera de artă și să te atașezi de ea, creația artistului câștigând astfel multă atenție.

Crearea unui personaj

Acest lucru este întâlnit în desenele artiștilor din ziua de azi. Cele digitale sunt fruntașe la acest capitol. Văd multe OC-uri, așa li se mai spune – denumire din engleză „Original Characters” pe internet – care îmi stârnesc dorința de a crea și eu unul.

Acestea sunt personaje create din imaginația artistului și observ că sunt foarte apreciate. Posibil să fie artistul lăudat și nu personajul. Oamenii apreciază imaginația pe care acesta a avut-o, astfel dând naștere unui personaj unic.

Redarea unor caracteristici

Aici mă refer la personalitatea pe care un personaj o poate avea. Subiectul acesta este strâns legat și de expresiile faciale. Cred că trăsăturile feței pe care artistul dorește să le evidențieze, oferă o idee despre personalitatea personajului.

Atât în picturi, cât și în desenele digitale sau tradiționale, există posibilitatea de a-ți face o idee în legătură cu personalitatea personajului. Pozele de la „Expresii faciale” pot fi folosite drept referință și la acest capitol.

Adăugarea unor elemente favorite

Orice pictură sau desen are nevoie de puțină personalitate. Unii artiști pot îndrăgi peisajele, astfel că în portretele lor vor realiza un peisaj drept fundal. Sau alții pot introduce florile în orice operă de artă creată.

Acest lucru oferă un plus creațiilor artistice și le diferențiază de restul care reprezintă o vază cu flori lângă un perete, spre exemplu.

Frumusețea

Cred că cel mai important aspect care ne atrage atenția este corectitudinea unei lucrări și frumusețea unui personaj. Sunt mii și mii de picturi care înfățișează portrete „cu filtru” ori poate oamenii respectivi chiar erau foarte frumoși.

De exemplu, portretul ecvestru, adică un personaj călare, cu „Bonaparte traversând Marele Saint Bernard” este retușat într-un mare fel de către artistul Jacques-Louis David la cererea împăratului. Se știe că Napoleon era mai scund și nu așa chipeș și impunător cum este reprezentat în portret.

Omenii se îndrăgostesc de frumos. Un peisaj realizat cu mare grijă se bucură de aceeași prețuire.

Redarea trăsăturilor umane

Adică un desen sau pictură realizate în stil realist. Operele realizate în acest stil impresionează și te fac să spui: Uau, zici că-i real! Mie mi s-a întâmplat de multe ori să zic asta.

Rămâi impresionat de talentul și munca pe care omul respectiv a depus-o pentru a ajunge la acel nivel.

Ilustrarea unor evenimente

Un desen interesant este acela care are o poveste de spus. Multe picturi care reprezintă evenimente istorice mai ales sunt foarte apreciate. Dar și cele care au o poveste oarecare se bucură de multă atenție.

Astfel, acestea nu riscă să fie catalogate ca fiind banale și pot obține multă faimă în timp.

Stil

Stilul tău unic pe care îl aplici asupra unei opere de artă te diferențiază de restul și creează admirație pentru picturile tale. Despre stiluri am mai vorbit pe blog, în acest articol. Dacă nu știi care sunt acestea și cum să ți-l descoperi pe al tău, aruncă un ochi și peste acest articol.

Stilul este ca o a doua semnătură. Lumea te poate recunoaște după felul în care ai pictat. De aceea este important să îți descoperi stilul.

Compoziția este realizată sub forme geometrice

În final, ultimul element pe care l-am observat este compoziția picturilor. La unele opere de artă este evidentă, însă la unele mai puțin, dar ea există. Compoziția te ajută la crearea unor „relații” între elemente.

De exemplu, vârful florilor dintr-o vază se poate uni cu unul dintre colțurile mesei și tot așa, astfel obținând o compoziție sub forma unui triunghi.

Sunt multe picturi care oferă corectitudine prin aceste compoziții și le fac să pară bine proporționate.

Acestea au fost elementele pe care eu le-am observat în desenele/picturile care îmi atrăgeau atenția. Sper că te-au ajutat și pe tine și poate așa vei reuși să evoluezi și să te bucuri de multă apreciere asupra creațiilor tale.

Dar să nu uiți că odată ce vei reuși să îți perfecționezi arta, aceasta va primi multă apreciere garantat. Nu degeaba sunt apreciate cele mai frumoase opere de artă.

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *