De ce sunt mai frumoase picturile în ulei?

Chiar mă gândeam la această întrebare atunci când vedeam diferite picturi în diferite tehnici, dar parcă cea în ulei rămâne cea mai frumoasă.

Există câțiva factori care influențează „faima” picturilor în ulei. Aceștia pot fi:

Realismul pe care îl inspiră

Culorile de ulei par să fie cele mai potrivite atunci când dorești să redai realismul în opera ta. Proprietățile lor în combinație cu auxiliarele folosite duc la un rezultat care pare a fi adevărat, real. Multe opere din perioada Renascentistă au acest caracter, mai ales datorită detaliilor și muncii depuse.

Se usucă greu

Chiar dacă mulți doresc să scape de această caracteristică, ea nu este o corvoadă. Faptul că se usucă greu te ajută pe tine să revii mai ușor cu mici schimbări. Ai timp să examinezi mai bine pictura, să observi noi greșeli sau poate vrei să o iei de la capăt, începând altfel. Aștepți să se usuce, apoi dai cu un strat de grund.

Par profesionale

Culorile de ulei au fost perfecționate acum șase sute de ani. Ele erau create din pigmenți naturali. Existau doar trei culori: roșu, galben și verde. Roșul se obținea din coșenile – un tip de insectă din Mexic – verdele din cocleala de pe aramă, iar galbenul din sulfat de arsen. Aceste prafuri erau amestecate cu ulei, luând astfel naștere culorile de ulei.

Noi pigmenți au fost creați chimic, apoi s-au vândut de-a gata, scutindu-i pe artiști de a le crea personal. Prin secolul XVII, picturile în ulei erau cele mai practicate, iar toți artiștii celebri le foloseau. Așa au căpătat titlul de cele mai bune culori.

Sunt pictate pe pânză

Chiar dacă se poate picta și cu alte vopsele, culorile pe bază de ulei au rămas la putere. Când te gândești la pânză, mintea ta o asociază cu ulei. Cel puțin la mine așa se întâmplă. Eu prefer lemnul, dar știu că vopselele pe bază de ulei sunt perfecte pentru pânză.

Cam acestea cred eu că sunt motivele care au contribuit la titlul de culori profesionale. Tu care crezi că este motivul pentru care admirăm mai mult picturile realizate în ulei?

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *