Cum realizăm un peisaj?

În cartea „Școala de desen” pe care am tot menționat-o, este un capitol care ne explică cum să punem bazele unui peisaj. Deci, în articolul de astăzi voi prezenta câteva idei despre cum să realizezi un peisaj frumos.

Și începem cu pictura în aer liber. Se tot spune că este mai greu să pictezi din viața reală. Cred și eu asta. Luminile sunt schimbătoare, încadrarea este mai greu de făcut și poate că mai ai și câte o albină care zboară pe lângă tine și îți dă palpitații.

Ca să reușești a face o bună încadrare a peisajului, trebuie să hotărăști ce elemente să cuprinzi pe foaie. Aici, autorul ne spune că trebuie să ne folosim de un rastru. O ramă cu o grosime de câțiva centimetri de care sunt lipite la distanțe egale niște bețe, sârmulițe drepte atât pe orizontal, cât și pe vertical.

Pe acesta îl plasezi în fața peisajului și alegi tu care este cea mai bună „imagine” pe care să o redai pe suprafața de lucru. Cum poate nu ai cum să faci rost de un rastru, te poți folosi de mâinile tale pentru a-l imita. Și ar arăta cam așa:

După ce ai stabilit poziția, trebuie să schițezi elementele. Un mic truc te poate ajuta atât la schițare, cât și la redarea umbrelor. Trebuie să ții ochii întredeschiși. Așa detaliile vor dispărea iar tu poți lucra în linii generale.

Valoarea culorilor va fi prezentă. Elementele de la depărtare vor fi mai albastre sau mai deschise. De exemplu, un tufiș în prim-plan va fi mai închis față de unul aflat la câțiva kilometri. Când soarele este puternic, cerul va fi o idee mai închis, elementele de pe pământ vor fi deschise, purtând umbre foarte închise. Acest fel de picta se numește „negru pe alb”. Deci existența unui contrast puternic.

Dacă în peisajul tău există un lac, atunci el trebuie să aibă o nuanță mai închisă decât cerul. Apoi faci reflexiile și alte elemente care se găsesc pe el.

Când vine vorba despre pictarea unui peisaj de iarnă, sunt câteva reguli de menționat. Primul ar fi să realizezi un cer sec, mohorât, gri chiar. Făcând asta, zăpada de pe jos poate avea nuanța cea mai deschisă care contrastează cu negrul copacilor și a peticelor de pământ care se văd. Este de preferat să realizezi porțiuni mici de pământ. Așa vei obține un rezultat mai bun.

Acestea sunt, așadar, micile condiții de care trebuie să ții cont. Sper să te ajute! Succes!

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *