Ce este pirogravura?

Am descoperit această tehnică de a lucra cu lemnul atunci când căutam idei noi pentru Artă în Dar. Pe Pinterest m-am lovit de mii și mii de modele gravate în lemn. Practic, există o unealtă anume cu care arzi lemnul, astfel încât să obții diverse modele.

Am văzut de la modele simple la unele complicate, foarte muncite. Văzând acest tărâm nou, am zis că trebuie să-l încerc. Așa s-a făcut că am cumpărat un aparat de pirogravură din LIDL la un preț bun.

Își face treaba bine. Am avut o mică surpriză să se strice așa, stând în dulap. Mai multe detalii are Adrian în acest articol.

Acesta vine la pachet cu o serie de capete diferite. Eu folosesc doar unul. Momentan acela îmi este cel mai practic. Restul sunt pentru umbre și alte efecte. Eu dau contur doar și după umplu cu puțină culoare.

Mă gândesc că este important lemnul pe care lucrezi și că acesta îți influențează rezultatul final. Eu am lucrat doar pe niște placaje de pe net pentru a face magneți de frigider.

Se arde un pic ciudat pe aceste placaje. Le simt destul de alunecoase și nu prea mă încântă. Cred că dacă ai lucra pe un lemn de foc, ca să zic așa, pe care să îl finisezi și după să-l arzi, ar fi mai plăcut și mai profesional.

Este doar o teorie. Nu am încercat încât să pot confirma ceea ce scriu, dar optzeci la sută tot cred că are importanță suprafața pe care lucrezi.

Am gravat animăluțe și păsări. Plus un topor de-al lui Adrian. Nu am poze încă, dar cum fac rost, pun. Este destul de plăcută această activitate, însă există și excepții, mici. Cel mai neplăcut lucru este că iese fum și te cam ustură ochii și nasul dacă stai în calea lui.

Dar, cum stau puțin mai departe de suprafața pe care lucrez, nu mă afectează atât de tare. Alt lucru care mă deranjează puțin este faptul că trebuie curățat des. Dacă ai trasat o linie de 6 cm, să zicem, va trebui să cureți excesul de arsură de pe capul cu care lucrezi. Eu am o sită veche pe care o folosesc și este bună pentru acest proces.

Deci, te poți apuca de pirogravură oricând vrei. Trebuie doar să ai răbdare. Nu poți „fugi” cu el pe lemn. Nu se arde atât de repede, așa cum aș fi vrut. Dar cum ar zice Adrian: Figuri. Nota 8 sau 9 i-o dau.

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *