Artiștii vechi și noi

Mă refer la cei din ziua de astăzi în comparație cu cei de acum câteva sute de ani. Artistul tot artist este, indiferent de secolul în care a trăit. Cât de serios ești în privința asta poate face diferența.

Din câte poze am văzut cu diverse picturi vechi, toate sunt incredibile și se vede că-s muncite. Artiștii vor să surprindă magia care se ivește pentru câteva clipe. Asta se întâmplă cu toți. Acum, ceea ce pare banal în artă sunt diversele „hack-uri” prezentate pe internet care chiar nu te ajută să fii un artist adevărat.

Doar prin muncă poți ajunge departe. Nu cu găleți găurite din care curge vopsea, sau coroane ale copacilor pictate cu bețișoare de urechi. Astea nu sunt lucruri serioase, ceea ce te face și pe tine să nu fii luat în serios. Eu așa privesc lucrurile.

Mai ales că, înainte, artiștii aveau nevoie de muze care să-i inspire. Nu știu acum cât se mai practică, dar mă gândesc că era benefică. Se știe că vechii pictori erau talentați din simplul fapt că pictau modele vii. Un motiv pentru asta era că nu exista tehnologie.

Unii pictori de azi aleg la rândul lor să picteze după o ființă care stă fix în fața lor. Natura moartă nu este exclusă. Artistul își așază obiectele care urmează a fi pictate așa cum crede el că este mai bine.

Acest „pictat pe viu” este considerat foarte benefic în dezvoltarea ta. Este mult mai greu, dar va merita efortul. Plus că, asta îți antrenează și rapiditatea sau cum să pictezi inteligent. Dacă pictezi un apus, nu vei avea prea mult timp la dispoziție. Astfel că va trebui să realizezi schița în linii generale, subliniind esențialul.

Cu puțin noroc, vei reuși să pui și culoarea chiar și în mare. Arta nu trebuie să fie exactă. Niciodată nu va fi exact ca realitatea. Așa că poți continua de acasă liniștit pictatul, având deja culorile așternute în mare.

Materialele au fost destul de bune și atunci, mai puțin vernișul. Cel din trecut nu avea toate proprietățile pe care cel de azi îl are. Rezistența la ultraviolete lipsea, ceea ce ducea la îngălbenirea picturilor. Asta se poate întâmpla și acum dacă cumperi un verniș de proastă calitate.

Cam atât a fost cu acest articol. Ideea generală este că un om talentat este talentat. Nu contează vremea ta de existență, ci dedicarea și seriozitatea pe care ești dispus să le adopți.

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *