Am vorbit într-un articol anterior despre simetria care lipsește în desenul tău și de ce apare. În Școala de desen – cartea despre care am vorbit aici – este un capitol dedicat acesteia. Atât de simplu era să obții o încadrare bună a desenului iar totul să fie în armonie.
Aici ai nevoie de geometrie. Dar nu te speria deoarece nu trebuie să afli aria triunghiului. O trusă geometrică este bine să ai pentru orice eventualitate. Dar cea mai importantă este rigla. Cu ajutorul pătratului, dreptunghiului și cercului vei reuși să obții o simetrie bună în schița cu tematica „natură moartă” precum și o încadrare care dă bine la ochi.
Cel mai simplu mod de a face un obiect simetric este să tragi o linie pe verticală în mijlocul spațiului destinat obiectului. Trucul ăsta este bun când umpli foaia doar cu o inimă mare sau un fluture sau orice. Dar când spațiul trebuie să se aglomereze, nu mai merge așa.
În carte sunt multe exemple ilustrate, ceea ce e super fain. După ce am studiat capitolul, am pus în aplicare. Atât de ușor ce a fost. Niciodată nu m-am documentat despre simetrie. Uite de asta este bun să urmezi un ghid din acesta. Te ia de la zero cu toate. Iar formele geometrice sunt mai importante decât crezi. Și nu este deloc greu să lucrezi cu ele. Trebuie să fii atent și să exersezi puțin.
Am început prin a încadra desenul în spațiu. L-am delimitat, altfel spus. Pentru a găsi mijlocul acestuia am trasat două diagonale. Centrul se află în punctul lor de intersecție. De acolo am urmărit cu ochiul poziția obiectelor din referință. Le-am încadrat pe fiecare în pătrate și dreptunghiuri.
Procesul nu este deloc complicat. Pentru prima încercare este chiar mai bine decât mă așteptam. Până la ură matematica are rostul ei. Deci recomand să încercă să încadrezi obiectele în forme geometrice. Așa totul este mai corect redat.
Tu pe unde umblai la ora de mate?
Sunt mândru de progresul tău. La mate sigur umblam pe internet. 🤣
Absolut! 🤣