Sigur știi ce este un liner. Dacă nu, acesta este un instrument folosit în desen sau la scris. Poate fi de diferite nuanțe sau grosimi, având proprietăți diferite. Acest liner poate fi cel mai bun prieten al tău, dacă știi ce nevoi ai.
Există artiști care fac line-art. Adică, creează un desen ajutându-se de acest liner. Cele mai multe vor fi de la Sakura, deoarece este considerată o marcă bună. Eu pot spune același lucru, doar că am avut o mică surpriză nu prea plăcută cu ele.
După câteva utilizări, am observat că vârful acestora se micșora. Apoi mi-am dat seama că el se dădea înapoi când apăsam puțin mai tare. Am ajuns la concluzia asta deoarece alta nu aș fi văzut să fie. Plus că eu tind să desenez mai apăsat uneori.
În rest, nuanța neagră pe care o au este una foarte plăcută. Parcă e un negru cald. Sunt rezistente la apă și sunt disponibile în mai multe mărimi și culori. Eu mi-am cumpărat unele pentru perioada când pictam în agenda Moleskine. Aveam mărimea 005 și 08. Acestea erau perfecte pentru schiță, apoi pentru un contur mai gros.
Alte linere care mi-au plăcut mult sunt cele de la Centropen. Le consider la fel de bune precum cele de la Sakura. Sunt și ele rezistente la apă, deci poți picta cu acuarelă peste.
Alte linere bune sunt cele de la Staedtler. Am avut ocazia să lucrez și cu acestea și chiar am fost mulțumită de ele. Sunt rezistente la apă iar nuanța de negru este la fel de plăcută. Cred că bătea spre un negru mai rece.
Recent am luat un set de linere Nassau care sunt destul de bune. Tot rezistente la apă, dar parcă au un negru agresiv, ca să spun așa. Sunt ieftine, dar primesc notă de trecere. Odată cu ele am luat și un liner Faber-Castell, 01 cm. Acesta îmi place cum conturează și-l recomand cu drag.
Linerele sunt perfecte atunci când dorești să ai un desen curat înainte de a-l picta în acuarelă, de exemplu. După ce realizezi conturul cu liner, poți șterge creionul și ești gata de pictat.
Sau poate că vrei să încerci liner-art. Procesul este asemănător cu ce am scris mai sus, doar că în loc de acuarelă, folosești tot liner de orice mărime dorești. Un liner de la 005 până la 03 poate fi perfect pentru detalii fine.
Să se știe că linerul și markerul nu este aceeași treabă. Markerul este mult mai gros, „butucănos” cum aș spune eu, pe când linerul este mai finuț și îndemânos la desenele cu multe detalii.
Acestea fiind spuse, îți mai rămâne doar să cumperi ce liner ți se pare mai avantajos și să te gândești la ce să îl folosești.