Știm că arborii reprezintă viață. Mai ales că aerul pe care îl putem respira este dat de ei. Forma lor este diferită de la unul la altul, este expresivă și mai ales simbolică.
De exemplu, un copac tânăr sugerează viață, început iar unul uscat ne duce cu gândul la moarte, sfârșit. Salcia este un simbol evident al tristeții, mai ales dacă știm povestea religioasă despre aceasta. Anume că, atunci când Maica Domnului era îndurerată pentru fiul ei, Iisus, care trebuia să poarte o coroană de spini, Ea s-a oprit sub o salcie care avea crengile înalte și curate cerându-i câteva ramuri ca să împletească o nouă coroană pentru Iisus. Ajunsă pe muntele Golgota, unde era răstignit Hristos, iudeii nu o lăsaseră să intre cu noua coroană. Atunci se spune că salcia s-a întristat amarnic, încât și-a aplecat ramurile ca să-l plângă pe Hristos.
Acum că știi și aceste lucruri noi, sau poate că le cunoșteai deja, să trecem la alte informații ajutătoare pentru a reda frumos un pom. Coroana copacilor este poate cel mai important lucru de reprezentat.
Aceasta este realizată prin reprezentarea spațiilor dintre crengi. Deci, pe hârtie, începi să schițezi unități mari, pe care le vei împărți în unități mai mici. Zonele „goale” vor reprezenta umbrele, care vor avea cea mai închisă nuanță.
Apoi, unitățile mai mici vor fi cele mai deschise, o parte fiind umbrite de lipsa soarelui în partea respectivă. Umbrirea se face treptat. Te poți folosi de informațiile date despre umbre și lumini în acest articol. Dacă nu vei folosi un contrast puternic, există șansa ca desenul tău să fie monoton, ci nu dinamic.
Copacii, ca și specie, sunt diferiți. Trebuie să știi cum să îi reprezinți pe fiecare. De exemplu, un conifer va avea o formă de con, cu crengi proeminente, care sunt mai mari la sol, treptat micșorându-se spre vârf. Spațiile dintre crengi trebuie redate, la fel și tonalitatea mai închisă celor care sunt mai aproape de baza trunchiului.
Poți să redai senzația anotimpurilor printr-o reprezentare corectă a copacilor. Un copac cu ramuri subțiri care se ramifică la rândul lor, pleșuv, cu scoarța „ridată” este exemplul perfect pentru un copac aflat în anotimpul rece.
Un copac a cărui crengi sunt redate prin linii întrerupte, care mai groase, care mai subțiri și cu mugurași, nuanța fiind închisă pe un fundal însorit, deschis, care intensifică culoarea maro a cojii, îți dă senzația de primăvară. Dacă îl realizezi în creion, hașurile trebuie să fie verticale, iar dacă intensitatea nu este la fel de mare, poți sparge monotonia prin desenarea unor crengi care ies prin smocurile de frunze, crengile fiind de culoare închisă.
Dacă ții cont de aceste aspecte, vei reuși să desenezi un copac frumos.