Gsm este prescurtarea de la Grams per Square Meter – gram pe metru pătrat – referindu-se la grosimea foii. Orice hârtie are un gramaj caracteristic acesteia care ne ajută să ne dăm seama dacă este ideală pentru nevoile noastre.
Care sunt toate tipurile de gsm și la ce sunt potrivite ?
- 33 – 35 gsm este cea mai subțire hârtie ce este folosită de obicei pentru ziare sau cărți care pot conține mii și mii de pagini;
- 90 – 100 gsm se referă la topul clasic de hârtie A4. În general, cumperi un astfel de top pentru copii ca să deseneze sau chiar și pentru tine dacă dorești să copiezi o imagine de pe tabletă, laptop;
- 120 – 140 gsm este deja mult mai groasă, potrivită pentru printat sau făcut fluturași și răspândiți prin oraș la nevoie;
- 200 – 300 gsm este foaia cartonată perfectă pentru postere, felicitări, certificate;
- 300 – 400 gsm este cea mai groasă foaie, tare, perfectă pentru cărți poștale, felicitări de o calitate mai bună, cărți de vizită.
Care dintre aceste grosimi este cea potrivită pentru diversele tehnici din domeniul artei?
Să începem cu 200 – 400 gsm, deoarece ochii artiștilor sunt mai ațintiți spre această grosime.
Site-ul drag mie este Colorit. Când am descoperit watercolor am luat mereu de la ei. Primul meu bloc de desen watercolor a fost de la marca SM.LT ART, 280 gsm. Foaia este texturată, fără acizi – deci nu se deteriorează în timp – perfectă pentru orice nivel la care te afli.
Alt bloc de desen marca SM.LT Art este acesta, produs nou, din câte observ. Are 400 gsm, deci cea mai groasă foaie, fără acizi, 100% bumbac, poate ține multă apă și își păstrează forma, deci perfectă pentru acuarele.
Primul meu bloc dedicat acuarelei de 450 gsm a fost de la marca Hahnemuhle, cea cu cocoș. Foile sunt super groase, iar acuarela este absorbită incredibil de bine, lăsând un efect foarte frumos. Acesta este scump în raport cu foile pe care le are, însă există variante mai ieftine de la aceeași marcă.
Un dezavantaj al hârtiei watercolor este deteriorarea foii în urma ștergerii excesive cu radiera. În rest, nimic de comentat.
Mai departe avem 90 – 140 gsm. Aici intrăm în categoria sketchbook-uri. Tot ce este mai gros de 90 gsm este perfect pentru creion, creioane colorate, cărbune, pastel, în cazul în care este texturat. Un astfel de sketchbook accesibil este acesta sau acesta – pe care l-am și avut – pentru cei ce sunt la început sau cei care vor să experimenteze lucruri noi până ajung să le stăpânească.
Există sketchbook-uri și pentru watercolor cu un gsm de peste 200.
Iar ultima categorie 33 – 35 gsm – după cum poți vedea – nu ține de domeniul nostru.
Așadar, asta este tot ce trebuie să știi despre GSM. Sper că te-am scos la lumină.
M-am speriat că ai început să scrii despre telefoane. Hai că ești pe drumul cel bun, eu câțiva ani am scris numai bălării, tu ai trecut direct la informații utile. Îmi place!
Mă bucur că te încântă! Încerc să nu mă lungesc pe alte subiecte decât cele necesare 😀