Trei sfaturi pentru începătorii în desen și pictură

Poate că ești la început de drum în acest domeniu sau ești doar curios și te întrebi ce ar trebui să faci, cu ce să începi. Te voi ajuta cu informațiile necesare pentru a răspunde la acese întrebări.

Nu te avânta spre materiale scumpe

Acest lucru este greu de stăpânit. Știu că mulți dintre voi – chiar și eu – doresc să cumpere cele mai aspectuase acuarele, creioane, blocuri desen, sketchbook-uri, pensule etc. Când faci primele portrete, peisaje, natură statică sau doar exercițiu, trebuie să ai materiale ieftine, de preferat chiar un top de hartie și două, trei creioane, o radieră și o ascuțitoare.

Dacă nu îți iese o vază cu flori, nu plângi după foaia dintr-un top de 10 lei, cum plângi după una dintr-un bloc de desen de la 30 de lei în sus. Când observi că tehnica ți se îmbunătățește, merită să urci puțin cu prețul și repeți acest lucru până când vei ști sigur că nu vei ruina o hârtie scumpă sau o cutie de acuarele scumpe.

Folosește-te de referințe

Acest lucru te ajută pentru inpirație, ținerea minte a unei poziții anume, astfel că o vei putea face fără „roți ajutătoare“ și te poate ajuta la descoperirea stilului propriu. Site-ul cel mai frecventat este Pinterest. Căutarea în limba engleză este mult mai eficientă. Ai la dispoziție mai multe idei, decât dacă ai scrie în română.

De pe acest site îmi aleg referințele pentru pictură/desen. Ideile vintage pe care mi le oferă sunt minunate. Pornind de la Epoca Victoriană a răsărit dorința de a adopta acest stil cu pălării, rochii, flori și alte elemente de epocă. Îți poți crea un panou unde să salvezi pinurile idee pentru când îți vor fi de folos.

Aceste referințe pot fi luate și din viața reală. Îți poți crea un set up: o măsuță pe care pui o vază cu flori, cărți, orice vrei tu. Poți să rogi un membru al familiei, un prieten să-ți fie model. Poți chiar să desenezi pisica ce lenevește. Sigur nu o deranjează dacă va dura 2 ore procesul de creare.

Studiază

Aici există două variante: studiul independent, în grup sau facultatea. De tine depinde ce alegi. Pe mine m-ar tenta extrem de tare să încerc un studiu în grup. Să ne adunăm câțiva pasionați de artă și să împărtășim experiențe, idei, să desenăm/pictăm impreună. Cred că aș merge mereu. Mi se pare că te-ar ajuta mai mult o astfel de întâlnire decât trei ani de facultate.

Din câți artiști străini am urmărit, toți au confirmat că în facultate înveți prea puține lucruri și ai ocazia să te afli tot cam pe la același nivel. Dar până nu vezi cu ochii tăi nu știi.

Acum există internetul, deci ai acces la informații gratis, din confortul casei tale. Caută un ghid pentru începători, trucuri iar cu multă muncă și dedicare îl vei ajunge din urmă pe cel cu facultate.

Acestea ar fi cele trei sfaturi pe care ți le recomand. Spor și succes!

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *