Sketchbook în loc de pânză?

Da! Bine, nu dacă ai vrea să vinzi ceea ce ai pictat. Dar dacă vrei să exersezi, atunci se poate! Eu am o problemă, în sensul că niciodată nu am suprafețe de lucru, mai precis placaje din lemn, MDF-uri ori blaturi de icoană.

Pentru că sunt scumpe, nu-mi permit să iau zece. Așa că iau 2 sau 3. Și repede se mai duc! Mărimile sunt limitate. Ceva mai mare de A5 nu am găsit. Aș vrea să mai pictez pe suprafețe un pic mai mari, ca de exemplu pe una A4. Nu îmi plac neapărat dimensiunile prea mari, de tip A3.

Sunt mult mai atrasă de cele până în A4. Plus că fac economie la banii pe care îi dau pe ramă. Tu pe ce mărimi preferi să pictezi? Te dau banii afară din casă sau nu? :)))

Ieri aveam un chef de pictat, dar pe ce? Nu mai aveam suprafețe de lucru. Apoi, dintr-o dată mi-a venit o idee. Am zis să dau cu gesso o foaie din sketchbook-ul meu și să pictez pe ea.

Am văzut că se practică și de ce să nu încerc? Zis și făcut! Grundul îl aveam deja luat și pe care l-am prezentat în acest articol. Am dat trei straturi, cu pauză de uscare între fiecare și apoi am mânjit foaia cu un ton mai neutru, cald. Am ales să dau cu Burnt Umber, amestecat cu un solvent fără miros, mai exact acesta – varianta mică -.

După ce am făcut asta, am început schițarea subiectului. Eu am pictat o vază cu flori de pe Pinterest. După ce am făcut schița, am dat culoare vazei cu flori, amestecând vopselele cu acel solvent.

După uscare, am finalizat pictura. Am amestecat vopselele cu ulei de in rafinat. Cum eram mulțumită de rezultatul final, nu a fost nevoie să mai intervin după o zi sau două cu un alt strat de vopsea pură, adică neamestecată cu vreun mediu.

Tot ce trebuie să îi mai fac acum este să o dau cu verniș. Chiar nu m-am așteptat ca grundul să facă o așa bună treabă. Uleiul din vopsele nu a trecut prin foaie, acesta fiind singurul risc.

Acum, un mic dezavantaj de care aș putea avea parte: Foaia să rămână un pic curbată și să nu se așeze prea bine în ramă. Eu am de gând să înrămez pictura cu o ramă obișnuită, dar cum nu pot pune sticlă, nu știu dacă va sta bine.

După ce dau pictura cu verniș și o pun în ramă, voi reveni cu actualizări. Culorile pe care le-am folosit – căci era să uit să le menționez – au fost:

  • Ultramarine;
  • Cadium Red Light;
  • Burnt Umber;
  • Cadium Yellow Light;
  • Titanium White.

Să știi că, o paletă limitată este un bun prieten în procesul de pictare. Aceste nuanțe se pot combina și astfel obții nuanțele prezente în poza de referință.

Eu folosesc vopsele de la Van Gogh și sunt mulțumită. Pensulele folosite sunt din păr de porc, luate de pe Colorit. Chiar îmi plac! Aveam emoții în privința lor, dar uite că se comportă așa cum îmi doream.

Perii lor sunt tari, iar eu le-am luat în ideea că îmi vor lăsa urme de pensulă. Au lăsat, dar nu într-un mod prea vizibil. Dar e bine.

Tu ai încercat să pictezi în ulei pe un sketchbook dat cu grund? Dacă da, cum ți s-a părut?

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *