În engleză sună mai bine. 🙂 Dacă ați căutat pe internet „How to stain a canvas?” cel mai probabil că ați aflat deja răspunsul, însă nu toată lumea este familiarizată cu această limbă. Chiar și eu mă gândesc să o învăț mai bine. Mai ales că la școală îmi plăcea maxim.
Pătarea pânzei este un pas pe care nu toată lumea îl practică. Sunt artiști buni care nu folosesc această metodă – puțini de altfel – dar asta ține de experiența pe care o au și de stilul în care le place să picteze.
Eu am experimentat atât pictarea pe o suprafață albă, cât și pe una vopsită. Concluzia la care am ajuns a fost aceea că lucrez mai bine dacă pictez pe o pânză pătată. Dacă te întrebi cum am ajuns la acea concluzie, continuă să citești acest articol:
Ajută la diminuarea intensității culorii
Vopselele sunt create din pigmenți mai mult sau mai puțin intenși. Am înțeles că vopselele celor de la Winsor & Newton sunt lăudate pentru pigmenții intenși din care sunt create. Nu știu dacă o fi așa, dar mă bate un gând să le cumpăr atunci când îmi voi permite. Sunt recomandate și de alți artiști.
Vopselele aplicate pe o suprafață albă vor părea mult mai intense și te pot duce chiar în eroare când vei aplica și celelalte nuanțe.
O pânză pătată cu o culoare maro, roșu, galben închis sau altă nuanță caldă te ajută să judeci mai bine saturația culorilor. Este recomandat să folosim și o paletă de mixare a culorilor pe o nuanță închisă, de preferat maro sau gri.
Nu am găsit încă o astfel de paletă, dar dacă dau de una, vă anunț.
Atunci când avem o suprafață albă, contrastul dintre nuanțe poate fi foarte mare! Dacă pui un obiect roșu peste o bucată de material alb, acesta va ieși mult în evidență, culoarea roșie fiind foarte saturată. Dar dacă pui acel obiect roșu în contrast cu o nuanță de maro, obiectul respectiv va apărea ca fiind mai puțin saturat.
Poți face un experiment. Vei vedea diferența!
Dispare sentimentul de „cum ar trebui să încep?”
Oare ai simțit vreodată senzația de teamă atunci când te uitai la o suprafață albă și goală, neștiind care ar fi primul lucru cu care ar trebui să începi? Am avut și eu astfel de momente în trecut, mai ales când eram la început și nu aveam încă formată „formula de început”, ca să zic așa.
Din această formulă de început face parte și pătarea pânzei. Contează enorm de mult să vezi în fața ochilor un prim pas finalizat. Acest lucru te încurajează să treci la următorul și astfel să dispară blocajul de a nu ști cum să începi.
Dacă te afli în această situație, zic să dai un strat de culoare pânzei și cel mai probabil acest sentiment va dispărea, ori se va diminua.
Poți crea lumini și umbre după aplicarea acestui strat
Dacă acest strat este proaspăt aplicat, cu o bucățică de vată sau un prosop, ceva, poți șterge zonele unde lumina va fi prezentă, iar acolo unde umbrele sunt puternice, mai poți aplica un strat de vopsea, însă mai puțin diluată.
Făcând acest lucru îți ușurezi munca cu mult atunci când te vei apuca să pictezi subiectul ales. În acest context chiar că nu mai ai motive de panică! 🙂
După părerea mea, pătarea suprafeței pe care lucrezi este importantă. După ce aplici vreo trei straturi de grund, apoi încă unul de vopsea + solvent, te vei simți mai încrezător să începi a picta, având deja câțiva pași destul de vitali bifați.
Cu acestea fiind spuse, tu îți pătezi de regulă suprafața de lucru? Dacă da, asta te ajută mai mult în procesul de pictare?