Cum vernișăm o pictură?

Este un proces simplu, însă nu cunoscut de începători. Vernișul este o substanță lichidă și totodată toxică care are rol de protecție pentru pictura ta.

El poate fi lucios sau mat. Am luat unul mat odată, însă nu mi-a plăcut. Mai ales pentru că nu am băgat de seamă că era spray. Vernișul lucios este mult mai atrăgător. Oferă acel luciu picturii care parcă îi dă un plus de frumusețe.

Ambele au aceleași proprietăți: de a reda intensitatea culorilor, elimină îngălbenirea în timp a picturii și protejează pictura de posibilele reziduuri care se vor pune cu timpul pe suprafața vernișului.

Procesul de vernișare nu este unul „uau”. Trebuie să ai o pensulă măricică, moale și care să nu lase prea mult păr. În cazul în care mai rămâne câte un fir, trebuie să-l iei, deși va fi o mică chinuială.

Dacă nu găsești verniș expres pentru ulei, poți lua unul care este pentru acrilice și pentru ulei. Deci îl poți aplica atât pe o pictură în ulei cât și pe una în în acrilice.

Se aplică într-un spațiu aerisit, cu mișcări verticale și orizontale. El se poate aplica și de două ori dacă simți nevoia. Poți aplica mai întâi o mână de verniș mat, apoi una de verniș lucios sau invers. Depinde ce verniș îți place mai mult: lucios sau mat.

După aplicare, lași pictura la uscat în picioare, astfel nu se va depune praful, iar în două zile va fi gata de înrămat. Se va usca și într-o zi, dar dacă lași două zile, vei ști sigur că va fi uscată complet.

Vernișul se aplică după ce pictura a fost lăsată cel puțin o săptămână la uscat. Asta depinde de câtă culoare ai pus în ea sau de mediile folosite. Poate dura două săptămâni sau trei. Oricum, în acest timp pictura va fi uscată doar la atingere. Ea se usucă complet într-un an. Dar nu este nicio problemă. Vernișul îi dă voie să respire, deci, într-un timp lent, se va usca oricum în totalitate.

Cam atât. Nu este greu, nu?

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *