„Uite că este!” Așa ar răspunde un om plin de sine. Am avut ocazia să asist la o „chat-uire” răutăcioasă – că doar nouă așa ne place să discutăm despre un subiect anume – pe un grup unde fiecare își postează picurile.
Tam-tamul a fost creat de către o pictură simplă, realizată în stil propriu, mă gândesc, care costa foarte mult. Unii spuneau că prețul ar fi fost pus greșit, însă nu știm deoarece autoarea nu a comentat acest aspect.
De acolo spiritele s-au încins și mai tare, discutându-se mai apoi despre buna realizare a picturii. Câțiva îi mai luau apărarea, alții încercau să stingă focul, autoarea încerca să explice ce și cum. Era o vânzoleală mare acolo.
Chiar obositor de citit, d-apăi de participat! Nu am zăbovit prea mult acolo, deoarece știam că sunt doar contradicții și „specialiști”.
Acum, părerea mea: O pictură bună nu se va comenta niciodată așa. Sună dur, dar este adevărat. Câte picturi frumoase am văzut la David, domnul Ion și David, Lucian și chiar o doamnă, Cristina, care are un tablou care mi-a plăcut tare mult! Nu am văzut critici, ci doar laude.
Deci, oare ce fel de magie să fie asta? Este vorba despre talent. Omul care are o căruță de cunoștințe în spate creează picturi frumoase. Comentatorii le văd și le apreciază, unii le și cumpără.
Deci, posibilitatea ca o astfel de pictură să nu fie apreciată de toată lumea este foarte mică, principalul motiv fiind gustul fiecăruia. Gusturile nu se discută, așa că nu trebuie să îi dai în cap celui care nu îi place opera ta din pricina propriei lui preferințe.
Există însă momente când artistul se simte ofensat, pe lângă el și susținătorii lui, astfel creându-se o ceartă stupidă prin care te înjosești.
Toată acea discuție era alimentată de către marea dorință de a părea interesant, știutor sau de dragul apărării „victimei”. Mie nu mi-a plăcut deloc. Se caută scandal peste tot. Tu de ce să te încurci cu așa ceva?
Este bine să îți aperi arta, dar un comentariu în care explici ce și cum ar fi de ajuns. În rest, lasă-i pe restul să joace hora ridicolului.
Pictorul își evaluează arta așa cum crede el. Dacă o postezi, trebuie să te aștepți la orice. Iar ca să îți dai seama dacă mai este nevoie de lucru, de învățare, compară-ți arta cu altele. Așa vei observa dacă este frumoasă sau nu. De aceea lumea comentează urât, pentru că văd o operă urâtă, care nu se ridică la nivelul la care tu crezi că este.
Oricine și orice poate fi criticat. Ține de atitudinea ta felul în care primești aceste comentarii.
Critica trebuie să fie constructivă, înainte de toate. Apoi, ăsta este dezavantajul internetului: toată lumea are păreri. Nu toți au ceva de zis neapărat, dar zic.
Da, așa este!