7 sfaturi pentru cei hotărâți să picteze cu seriozitate

Să presupunem că pictezi de ceva vreme și ești decis să tratezi cu mai multă seriozitate arta, poate chiar să o vinzi pentru cei dornici de a avea o bucățică din frumosul tău pe perete.

Ei bine, asta doresc să fac și eu, astfel că m-am gândit și m-am documentat despre ce ar trebui să faci, cum să te organizezi pentru ca lucrurile să meargă fix așa cum ți-ai dorit.

Nu bag mâna în foc ca vor fi doar zile bune, însă trebuie să te ții tare și să nu renunți! Mereu am fost de părere că, odată ce ai o pasiune, sigur o să reușești în viață, chiar de-i mai greu la început sau poate și pe parcursul aventurii.

Sentimentele negative ne cuprind foarte ușor, dar susținerea celor din jur și mai ales a ta, te vor încuraja mult, astfel că nu vei renunța și te vei dezvolta frumos, atât tu cât și visul tău.

Acum, revenind la subiectul propus pentru acest articol, voi prezenta câteva aspecte de care să ții cont spre urmarea visului tău în pictură.

Stabilirea suprafeței de lucru

Acest aspect este important, deoarece poți descoperi de-a lungul timpului diferitele avantaje sau dezavantaje ale suprafețelor de lucru. De exemplu, mie nu-mi place deloc pânza. Iar lucrul care mă faci să-mi displacă este textura ei.

Sunt pânzele de in care nu textură, ci sunt netede, dar sunt mai scumpe, din păcate. Există și carton pânzat de in – văzusem eu la un moment dat – care era ceva mai accesibil.

Dar, așa cum am mai spus-o: Rămâi la ceea ce ți-a picat în mână prima dată. În cazul meu a fost lemnul. Bine, prima dată am pictat cu ulei pe o foaie de desen mai groasă, până ce l-am rugat pe tata să-mi șlefuiască niște bucăți din cele pentru foc. Încă nu erau sparte, deci am avut noroc.

Picturile au ieșit foarte frumoase, iar asta m-a făcut să mă îndrăgostesc de suprafața lemnului. Era neted și mă încânta faptul că era din natură, că reprezenta viață. Chiar dacă era tăiat, semnificația lui a rămas vie pentru mine.

De aceea recomand să stabilești suprafața pe care lucrezi. Pentru a fi comod atunci când pictezi și să o faci cu mai mult drag, știind sigur că vei obține o pictură frumoasă.

Stabilirea paletei/paletelor de culori

Un alt aspect important din punctul meu de vedere. Mie îmi plac de regulă nuanțele calde. Uneori și cele reci, dar în tonalități închise. Culorile tomnatice sunt un bun exemplu. Mi se pare că pur și simplu m reprezintă.

Un mic ajutor în acest sens, dacă nu știi ce culori să alegi sau care ți-ar putea place este să te uiți peste acest articol unde am vorbit despre câteva nuanțe care merg bine împreună.

Poți avea mai multe palete, însă să ai grijă în a le menține. Așa, cred eu, că arta ta va fi mai organizată și specifică ție.

Stabilirea pașilor de la începu până la final

Aici este vorba despre procesul de creare. Spre exemplu, pașii mei sunt aceștia:

  • „Pătez” suprafața înainte de a mă apuca de schiță. Acest lucru îl realizez prin amestecarea vopselei cu mai multă terebentină decât de obicei pentru a obține un strat foarte subțire de vopsea pe care îl aplic pe suprafața de lucru. Acest lucru mă ajută psihic, în sensul că nu văd alb în fața ochilor, astfel că este ca și cum aș fi pictat deja ceva.
  • Schița: Schița o fac tot din amestecul de vopsea cu terebentină, dar cu mai puțină terebentină. Cu ajutorul pesonului, schițez ceea ce vreau să pictez.
  • Umplerea umbrelor: Aici, tot cu ajutorul amestecului de vopsea și terebentină, umplu spațiile ce vin umbrite.
  • Aplicarea vopselei: De obicei nu aplic multe straturi. Unul sau două sunt de ajuns. Astfel că, ori folosesc la primul strat puțină terebentină, ori ulei de in. Iar la ultimul nu mai folosesc nimic, ori poate încă puțin ulei de in.
  • Vernișarea: Urmează procesul de vernișare care are rolul de protejare pentru pictura ta. Se poate aplica și în două straturi, dar nu este necesar.

Astfel de pași ar trebui să ai și tu. Indiferent care sunt aceștia, este bine să-ți stabilești unii pentru a evita haosul în pictura ta.

Stabilirea mărimii/mărimilor picturii

Acest lucru te va ajuta, deoarece, dacă vei picta pe diferite dimensiuni sunt șanse ca oamenii să cumpere un tablou de o anumită mărime pentru un spațiu îngust sau mare.

Este de preferat să ai dimensiuni care variază. Așa vor crește șansele de cumpărare. De asemenea, picturile ovale sau rotunde vor fi apreciate și pot spune că sunt mai deosebite.

Mesajele transmise

Este important ca ceea ce pictezi să transmită anumite sentimente. Așa oamenii vor rezona mai bine cu picturile tale și le pui mintea la încercare pentru a descoperi înțelesurile.

Pentru crearea unui mesaj te poți folosi de simboluri și semnificația anumitor elemente despre care am scris pe acest blog. Poți să specifici ce ai vrut să transmiți și așa ești sigur că ceea ce ai vrut să sugerezi se înțelege.

Tema/temele picturii

Este important să stabilești ce anume să pictezi. Dacă ești pasionat de natură moartă, peisaje, oameni sau animale sau combinații între acestea, atunci pictează-le! Eu aș recomanda să rămâi pe o singură temă. Așa vei reuși să devii tot mai bun.

Ori după ce crezi că ești mulțumit de cât de mult ai avansat, poți încerca lucruri noi. Dar nu începe mai multe teme deodată fără să fii super bun la una anume.

Înrămarea

Înrămarea este foarte importantă. Aceasta îți poate ajuta pictura să strălucească, sau nu. De regulă picturile se duc la înrămat, mai ales pentru că nu ai cum să cumperi o ramă pentru pânză sau pentru o placă de lemn.

Cu acestea fiind spuse, închei articolul. Sper că te-au ajutat sfaturile mele și să ai succes!

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *