Niciodată nu m-am documentat despre roata culorilor. Vedeam cercul acela plin de culori, dar niciodată n-am zis să aflu despre ce e vorba. Asta până când să aud de teoria culorilor în videoclipurile pe care le urmăream. În cele ce urmează vom vorbi pe tema acestui subiect.
Teoria culorilor
O definiție simplă pe care i-o poți da unui puști curios: Roata culorilor ne arată ce nuanțe merg bine împreună. Pentru a arăta relațiile dintre acestea, Newton a inventat roata culorilor. Un spectru de nuanțe așezate în forma unui cerc.
Culorile care dau bine împreună creează efectul de armonie. Aceasta se descoperă respectând regula de combinație dintre nuanțe sau cum îi zic eu: regula armoniei. Iar tipurile de culori armonioase sunt:
Complementare
Două culori opuse dintr-un capăt în celălalt. Această combinație este potrivită atunci când dorești să creezi o pictură cu un contrast ridicat, luminoasă și proeminentă.
Monocromatice
O singură nuanță pe care o închizi sau deschizi. Acest stil oferă multă armonie.
Analogice
Trei culori lipte. Nuanțele se aseamănă destul de mult, astfel că poți folosi o altă culoare de impact care să fie vedeta. Așa, vei atrage toate privirile către obiectul cu nuanța care iese în evidență.
Triadice
Trei culori care formează un triunghi. Și acestea oferă un contrast ridicat, dar nu la fel de mare ca în cazul celor complementare. Cu acestea creezi o paletă de culori îndrăzneață și vibrantă.
Tetradice
Patru culori sub forma unui dreptunghi. Funcționează bine împreună. Și la acestea poți avea o nuanță vedetă.
Dar să ții minte că, cu cât se adună mai multe culori, cu atât sunt mai greu de echilibrat. Alege să începi cu primele trei mai întâi, apoi te bați și cu restul.
Despre culori reci și calde sigur ai auzit. Acestea sugerează diferite stări. Cele calde dau impresia de cald, romantic, confort, energie. Cele reci transmit izolare, tristețe.
Aceste culori se pot închide sau deschide adăugând negru sau alb le poți desatura adăugând puțin din nuanța complementară acesteia.
Cam asta este în mare despre culori. Sunt lucruri generale, dar pe care e bine să le știi. Alte detalii vi le voi oferi după ce voi pune în practică ceea ce am mai descoperit între timp, să vad dacă funcționează și dacă mă pricep.
Tu în ce combinație de culori pictezi?
Utile informații, bravo!
Mulțumesc!